26 May 2018 | ,

Agile Implementeren van ERP

Agile Implementeren van ERP, wat houdt dit in. Met een agile werkwijze voer je geleidelijk verbeteringen door binnen je bedrijf in de maakindustrie.  Samen werk je met een lijst van verbeteringspunten. Met deze lijst bepaal je aan de hand van de mogelijke impact en de hoeveelheid werk, welke punten je in een volgende ronde gaat oplossen.  Deze aanpassingen voer je vlot door.  Gebaseerd op het resultaat zet je de volgende stap. Bekende methodieken welke op deze wijze werken zijn Agile (Scrum,) en verschillende Lean methoden. Hoe pas je dit toe bij een ERP-implementatie binnen de maakindustrie?

Klassiek ERP implementeren

Een klassieke wijze om ERP te implementeren gaat van de volgende aannamen uit:

 1. Alles is vanaf het begin bekend is
 2. U weet precies weet wat u wilt en kan dit goed duidelijk maken vanaf het begin.
 3. Er wordt een uitgebreide analyse is gemaakt van uw bedrijf en de software wordt nauw aangepast.
 4. De wereld verandert niet.
 5. Alles gaat in een keer goed werken

Uw leverancier maakt een uitgebreide analyse, heeft een gedetailleerd plan. Alles wordt meteen geregeld en vaak aangepast en uw bedrijf gaat in de meeste gevallen 1 keer geheel live.

Dit resulteert in een uitgebreide implementatie, waarbij het pakket vaak niet meteen in gebruik wordt genomen. Het wordt een steeds grotere opgave om het pakket daadwerkelijk in gebruik te nemen.

Wij noemen dit een zware implementatie met hoge investering in het begin en grote faalkansen.  De kans dat u uw initiële business case haalt is klein. 

 

Agile ERP implementeren

Beter is uit te gaan van een Agile aanpak met het implementeren van een ERP-pakket met de volgende aannamen:

 1. We weten de richting, echter verder is niet alles bekend.
 2. U leert geleidelijk het nieuwe systeem kennen en zal ook steeds beter weten wat u wilt en kunt.
 3. U werkt met een grove analyse ter onderbouwing van de implementatie van het ERP.
 4. De wereld zal continue veranderen en uw bedrijf gaat mee.  De kansen zullen wij tijdens de implementatie grijpen en de risico’ s beperken.
 5. U focust de implementatie op de zaken welke het meeste opleveren en de andere punten lopen mee.

Deze methode geeft u flexibiliteit en geeft u ruimte om anders te schakelen tijdens een implementatie. U heeft een eenvoudige business case en kunt vlot bijsturen als de omstandigheden wijzigen. 

 

Het ERP - pakket

Belangrijk is dat het ERP-pakket een geleidelijke implementatie methodiek ondersteunt en dat het eenvoudig is op te schalen.  Wij zien bij de meeste pakketten in de maakindustrie dat dit niet altijd soepel verloopt.  Zo maken wij vaak voor onze klanten een goede bedrijfsanalyse en hoe een pakket dit zou moeten ondersteunen.  ERP – leveranciers blijken dan een goede implementatie in de weg te lopen. Dit komt door de volgende punten:

 1. Het licentiemodel ondersteunt het niet
 2. De geleverde functionaliteit is het vaak net niet
 3. Benodigde aanpassingen zijn vaak complex, duur en hebben een lange looptijd.

Belangrijk voor u is. U heeft een implementatie partner, welke uw bedrijf begrijpt en u goed door uw implementatie helpt.

Odoo

Recentelijk hebben wij een paar goede ervaringen opgedaan met het implementeren van het ERP-pakket Odoo. Odoo ondersteunt de geleidelijkheid prima.  Dit maakt voor ons en u de implementatie vanaf het begin eenvoudig en flexibel.  Er is geen zware implementatie met hoge licentiekosten en gewichtige implementatieplannen.

Mocht u binnen de maakindustrie dus op zoek zijn naar een goed ERP – pakket dan kunnen wij u na onze positieve ervaringen Odoo aanraden.  Odoo zal voor u niet meteen op de shortlist staan, echter ook niet bij uw concurrenten. U wilt het beter doen dan uw concurrenten.

Wellicht twijfelt u en dan raden wij u aan om met een klein onderdeel van uw bedrijf of proces te beginnen.  U zult verbaasd staan over de snelheid, flexibiliteit en eenvoud van invoer.  U haalt vrij vlot winst uit uw implementatie.

Wij implementeren al ruim 15 jaar verschillende ERP – pakketten voor klanten en Odoo heeft gezien de andere pakketten onze verwachtingen overtroffen.

Wacht dus niet langer en stop met complexe implementaties. Geen licentiestructuur of een ERP-leverancier welke uw procesverbeteringen in de weg loopt met complexe implementaties en upgrades.

Neem vandaag nog contact met ons op en ga op weg om uw bedrijf te verbeteren.

 

Contact