26 Jun 2018 | ,

Machine benutting (OEE)

Machine benutting of optimalisatie van de bezetting van uw machinepark is voor uw bedrijfsrendement erg belangrijk. Uw machinepark is een grote investering in tijd, geld en kennis. Een gemiddelde machine kost een hoop geld. U wilt graag een goed rendement uit uw investering halen. Op welke wijze meet u de benutting van deze machines?

Overall Equipment Effectiveness (OEE)

Met totale machine effectiviteit, Overall Equipment Effectiveness (OEE) kunnen maakbedrijven de prestaties van het machinepark meten. De inzet van de methodieken Total Productive Maintenance (TPM) en verschillende lean productiemethoden staan aan de bron van dit meetcriterium. Door de inzet van slimme ERP-software, zoals Odoo, kan dit vanaf de standaard goed worden gemeten. Maakbedrijven krijgen dan goede waardevolle gegevens over de bezetting van machines, doorlooptijden en insteltijden. Deze gegevens kunnen worden benut door de productie beter in te richten.

Een goede OEE-score is niet altijd optimaal voor uw maakbedrijf. Het is erg goed om naast het OEE-criterium verder te kijken naar hoe het productie proces verloopt. Een hoge OEE kan de doorlooptijd verhogen, maakt uw bedrijf minder klantgericht en lean. Het gaat alleen om een hoge bezetting van uw machinepark.

OEE is handig als meetinstrument. Blijf echter ook naar andere facetten van uw productieproces kijken.

Gaat een klassiek ERP u helpen?

De meeste maakbedrijven werken met een vrij complex ERP-pakket. Deze hebben een logge structuur en zijn niet geschikt voor het ophalen en het combineren van gegevens. Wij zien vaak dat de oplossingen zijn ingericht volgens enkele meetcriteria. Bedrijven moeten per oplossing nieuwe koppelingen maken ( Shopfloor management of apps voor het inboeken van uren). Dit maakt een proces optimalisatie meteen een IT-Project. Fijn voor de ERP-leveranciers. Ze kunnen hun kunstje doen. Voor u als ondernemer is dit niet de bedoeling u wilt beter gaan werken en geld gaan verdienen.

Met Odoo heeft u deze zaken vanaf de standaard. In het gebruik van Odoo kunnen wij u meteen ondersteunen met het zoeken naar de optimale inrichting van uw machinepark, gegevens ophalen en het proces van continue verbetering ingaan.

Verbetering van uw productieproces

Wilt u meer weten over de verbetering van uw productieproces. Worstel u met een klassiek duur ERP-pakket dat u niet de juiste informatie geeft. U voert alleen gegevens in, echter er komt niks nuttigs uit.

Neem dan contact met ons op. U zult zien dat u met een goede samenwerkingspartner en het software pakket Odoo vlot een beter resultaat zult boeken.

Uw totale bedrijfsrendement zal stijgen. U heeft geen zorgen meer over uw IT.

Meer informatie over Odoo