2 Sep 2018 |

ERP Implementatie Ok

Het invoeren van een ERP-systeem is voor uw bedrijf een van de belangrijkste zaken om uw bedrijf op orde te maken. Een ERP implementatie kan is voor u de duurste, ingewikkelste en meest tijdrovende IT investering zijn. Hoe verkomt u dat de implementatie van ERP binnen uw bedrijf een nieuwe ERP-horror verhaal wordt?

Kies het juiste ERP Pakket.

Allereerst is het voor uw bedrijf belangrijk dat u voor een goed modern ERP-pakket kiest. Er zijn verschillende ERP-pakketten in de markt. Wij hebben erge positieve ervaringen met Odoo en dan vooral binnen de maakindustrie voor maakbedrijven. In principe kan ieder pakket succesvol worden geimplementeerd. U wilt echter succes met relatief weinig inspanning. Een goed ERP pakket zoals Odoo vormt hierbinnen de basis.

Vertel mij meer over Odoo

Planning

Een goede planning van de invoering van uw ERP is belangrijk. Veel bedrijven bepalen niet afdoende hun eigen bedrijfsprocessen. Hierdoor ontbreekt het inzicht op welke wijze de huidige processen moeten worden ingepast in het ERP pakket om bedrijfsvoordelen te halen. Om dit op te lossen zullen de bedrijven eerst hun eigen processen goed moeten analyseren en controleren voordat er een ERP oplossing wordt gekozen. Je zou kunnen overwegen om een ervaren neutrale adviseur in te huren met veel ervaring met invoering van ERP systemen. Dit ook bijvoorbeeld binnen productiebedrijven.

Een bedrijfsscan

Niet begrijpen van de ERP functionaliteit

Vele bedrijven gebruiken het ERP-systeem niet goed of onvoldoende. Dit is jammer, omdat er grote bedragen in een ERP systeem worden gestoken. Dit is op te lossen door goede training en begeleiding door de ERP-leverancier. Ook heeft het gebrek aan inzicht aan de functionaliteit vaak het gevolg dat upgrades, verbetering en onderhoud meer kosten dan het de bedrijven opleveren. Er worden ook sneler fouten gemaakt.

Kies voor begeleiding van een derde partij

Onderschatting van de tijdsbesteding

Bijna alle bedrijven onderschatten de tijd en dus de middelen welke nodig zijn om een ERP-systeem te implementeren. Hoe kun je de tijd welke je nodig hebt bepalen? Dit is niet eenvoudig. Deze tijd is te reduceren door gebruik te maken van professionale ondersteuning. Het is erg belangrijk om iemand intern toegewijd te hebben aan de implementatie. Train uw personeel goed in het gebruik van ERP.

Niet de juiste mensen in het team.

Stel vanaf het begin van een implementatie een team met de juiste mensen samen. Belangrijk is om de deelnemers te hebben welke met het systeem moeten werken. Ze dienen actief te zijn binnen productie, magazijn, inkoop, verkoop en financien. Vaak zijn deze mensen erg druk met de operatie van het bedrijf. Hen vroeg erbij betrekken is echter belangrijk. Uw voordeel personeel welke actief bezig is met het invoeren van het ERP pakket zullen dit pakket beter begrijpen en sneller goed gaan gebruiken.

Geen duidelijke focus

Voor het implementeren van een ERP systeem is het belangrijk dat er een duidelijk focus is. Het team dient duidelijk te weten welke zaken met het ERP moeten worden opgelost. Niet alles kan meteen worden meegenomen. Belangrijk is om te bepalen welke onderdelen goed door het pakket en implementatie moeten worden ondersteund. Maak van de implementatie niet het alles moet worden opgelost project. Bepaal goed wat u wilt oplossen met de implementatie en voer dit dan in. Daarna kunt u altijd verder verfijnen en verbeteren.

Behaal rendement uit uw ERP

Wij vinden het jammer dat het bedrijven niet lukt om rendement uit hun ERP te halen. Graag helpen wij u om een beter resultaat te halen. Concreet hebben wij ervaring met de implementatie van ISAH en Odoo. Daarnaast begeleiden wij bedrijven dikwijls als neutrale partij met de implementatie van hun ERP.

Voorkom dat u de klassieke fouten gaat maken waarvan wij er in dit artikel enkele hebben genoemd. Laat u goed begeleiden en neem nu contact met ons op.

Ga voor een succesvolle ERP implementatite