30 Mar 2018 |

Verhalen en mythen omtrent open source

De afgelopen periode hebben wij verschillende verhalen en mythen omtrent het wel of niet gebruiken van open source gehoord.  Met deze korte blog zal Wilhelm Tell even kort uitleggen dat je prima voor open source kunt kiezen.

Open source is gratis en kan dus niet goed zijn

Met open wordt een zekere mate van vrijheid gesuggereerd en kan de code in principe door iedereen worden gelezen.  De software en het onderhoud ervan is echter niet gratis. Er zijn kosten verbonden aan het implementeren van onderdelen, onderhoud of het programmeren van aanvullende code. Wel biedt open source bedrijven vaak vrijheid om de software in eigen tempo te implementeren en kunnen verschillende modulen worden ingezet, zoals bij Odoo.  Ook heeft de klant juist de keuzevrijheid om van leverancier te wisselen en zit men niet vast zoals bij gesloten software aan een licentiestructuur.

Kortom Open source heeft meer met vrijheid te maken dan dat het gratis is.

Code is open en dus kunnen hackers makkelijk beveiligingsfouten vinden

Van gesloten software kunnen hackers ook prima fouten vinden. Het voordeel van open source is dat het voor iedereen eenvoudig is om de code te lezen en hierdoor in de praktijk eventuele fouten en beveiligingsproblemen vlotter worden opgelost dan bij gesloten software. Daarnaast is het ook in het kader van de privacy wetgeving handig om te weten wat de software met de data en gegevens doet.

Het is voor bedrijven wel zo fijn dat ze software code onafhankelijk van een leverancier kunnen controleren.

Bedrijven gebruiken geen open source.

Het huidige internet draait grotendeels op open source en is gebouwd op een stack van Linux, Apache, MySQL en PHP. De grote internetbedrijven Google, Twitter, Microsoft maken gebruik van open source. Ook binnen de auto industrie (Peugeut, Toyota) en het bankwezen (Deutsche Bank) wordt veel gebruik gemaakt van open source. De software wordt gebruikt door kleine en grote bedrijven in verschillende sectoren.

Volgens Gartner gebruikt momenteel 85 procent van de bedrijven wel een of andere vorm van open source.

Open source wordt ontwikkelt door community en er is geen aanspreekpunt.

Bij gesloten software is er een bedrijf welke kan worden aangesproken op software fouten. Wij hebben dan een duidelijk aanspreekpunt. Bij open source weten we niet wie we kunnen aanspreken. Er is niemand verantwoordelijk.

Het grote voordeel is dat je verschillende aanspreekpunten hebt en op iedereen welke kennis van de software heeft een beroep kunt doen. Er is meer vrijheid.

U wilt toch niet als bedrijf gebonden willen zijn aan een leverancier welke failliet kan gaan of wordt overgenomen. Ook kan een leverancier besluiten dat uw software oplossing niet meer wordt ondersteund omdat deze niet meer rendabel is voor de leverancier.

U heeft juist meer vrijheid en stabiliteit door meerdere aanspreekpunten.

Eenvoudig aan te passen

Vanwege het open karakter kunnen er eenvoudig en vlot aanpassingen worden gemaakt op de software waardoor deze vlot op maat voor een sector of een bedrijf is te maken. Dit is ook een van de hoofdredenen om juist voor open source software te kiezen.
U heeft vlotter een software oplossing welke bij u past.

Kies voor vrijheid en wees niet gebonden aan uw software leverancier

Wilhelm Tell ondersteunt organisaties om zo eenvoudig en goed mogelijk te werken. Wij doen dit met een groep specialisten en kunnen ook uw organisatie flink vooruit helpen.

Graag inventariseren wij voor u de verschillende bedrijfsprocessen en hierbinnen kunnen wij dan samen met u beoordelen of open source ook voor u een goede oplossing is.

Ja ik wil mijn bedrijf ook beter laten functioneren